בבואנו להגדיר יחד משמורת והסדרי שהייה עם הילדים נבחן מספר מודלים למעבר הילדים בין הבתים בהתאם ליכולות ההורים, רצונותיכם, גילאיהם, וראיית טובתם כטובתכם. אנו מעוניינים לאפשר לילדים ארגון וסדר וידיעה ודאית באשר למועדי השהייה בבתיכם החדשים. הדבר נכון גם למועדים מיוחדים, חגים וכן הלאה. הסדרים אלה ראוי שיהיו גמישים לשינויים בהסכמת שני ההורים בעתיד, שכן המציאות משתנה וחשוב שנהיה פתוחים לאפשרות שהסדרי השהייה שייקבעו בעת הזאת ישתנו עם בואם של צרכים חדשים, בהסכמתכם וברוח טובה.
הרווחה הכלכלית שלכם בימים שלאחר סיום קשר הנישואים היא קריטית ואנו מגדירים כמטרה משותפת את רצוננו בשגשוג כלכלי של שניכם ובשאיפתנו שאף אחד מהבתים לא יהיה במצב של גרעון חודשי שיצטבר לכדי חדלות פירעון. לכן אנו מעדיפים לקרוא לדמי המזונות בשם ”דמי איזון וצמיחה“ אשר לצורך חישובם יצרנו נוסחה המשקללת את ימי שהיית הילדים בכל בית, הוצאות שכר הדירה / משכנתא, הכנסות מעבודה ומנכסים, ועוד. הנוסחה מסייעת בידינו בבואנו לקבוע בהסכמה את דמי האיזון החודשיים מהורה להורה על מנת להבטיח כי לילדים לא יחסר, וכדי שאתם לא תחוו פער אשר יותיר אחד מכם בקשיי הישרדות כלכליים, ואת הילדים לעבור הלוך וחזור מבית בשפע לבית בחסר.
החלטתם להיפרד, נפרדתם בפועל ועדיין אין הסכמות ולא הסכם, אחד מכם מעוניין לסיים את קשר הנישואין והזוגיות והשני לא? כאן נוכל לשרטט יחד את האפשרויות העומדות לרשותכם ולבחון את ההשלכות הצפויות מכל מהלך, עליכם ועל הילדים. שיטת גישור אָהֲוָה סוללת דרך לכם ולילדים בחיים החדשים שלאחר הפרדת הבתים. בחמישה מפגשים (בממוצע) נגבש הסכם העונה לצרכים שיוצגו במטרה למקסם את האושר האישי שלכם ושל הילדים ככל הניתן. ננסח הסכמות משותפות לגבי אורח והסדרי החיים החדשים, ניתן מענה למגוון השאלות והתחושות, נלמד טכניקות לקיום דיאלוג סובב ילדים ולשמירה על ערכי הדדיות, השם הטוב, המסגרות הכלכליות, בריאות הנפש והשמחה שלכם ושלהם. ברצותכם, הסכם המקבל תוקף של פסק דין בבתי המשפט לענייני משפחה ובבתי הדין הרבניים, כבסיס לגט הרבני.
למה שנהוג לכנות בשם 'דמי מזונות‘ הענקנו בשיטת גישור אהוה שם חדש – ’דמי איזון וצמיחה‘. למה? כי התשלום החודשי שיועבר, אם יועבר, מהורה להורה ובהתאם לפרמטרים השונים אשר יפורטו כאן, נועד לאזן כלכלית בין ההורים ולאפשר צמיחה של שניהם אל עבר שגשוג כלכלי, ולא חלילה, בכיוון ההפוך, כאשר המטרה המשותפת היא יצירת מצב שבו שני ההורים אינם נמצאים במצב גרעוני קבוע.
נוסחת דמי האיזון והצמיחה בגישור אהוה פותחה תוך התבוננות על הדין והפסיקה, ומבוססת על: א. שקלול משותף של ההוצאות הקבועות על הילדים. ב. שקלול ואיזון הוצאות שכר הדירה / משכנתא. ג. שקלול ואיזון ההכנסות של ההורים. ד. שקלול ואיזון מספר ימי הלינה של הילדים בכל בית במהלך כשבועיים. ה. שקלול הוצאות והכנסות נוספות.
נתונים אלה נכנסים לתוך הנוסחה אשר מביאה להחלטת ההורים את ההצעה המאזנת ביותר שבנמצא, אותה ניתן להבין באופן פשוט. אין המדובר בעוד מספר שרירותי שקבע מישהו היכן שהוא עבורכם, אלא זאת התוצאה המספרית הנכונה למשפחה שלכם, לילדים שלכם, אליה הגעתם אתם בעצמכם בעזרת המגשר, בחרתם בה יחד, הסכמתם עליה יחד וחתמתם עליה במשותף ובהסכמה.
נקודה נוספת לחשיבה, היא שאנו עוסקים בשיח גישורי ולא בשיח משפטי. בשיח של 'מה נכון לנו ולילדים‘ ופחות ב’מה מגיע לי‘. אין מקרה אחד דומה למשנהו, והניסיון של המחוקק ושל שופטי בתי הדין למשפחה להציב ודאות בכל מקרה ומקרה, צלחה פחות. ניתן לבדוק זאת די כאשר ניגשים עם אותו מקרה אל כמה עורכי דין ומנסים לברר איתם מה תהיה התוצאה הוודאית שתתקבל באותו המקרה הספציפי. סביר להניח שנקבל שלוש תשובות שונות, אשר גם עליהן יימנעו עורכי הדין לחתום, כי הרי ידוע שאין ודאות משפטית בתחום דיני המזונות. מכאן הבנו כאמור, כי השיח בהגעה לתוצאה המספרית נכון שיבוא מכיוון אחר, מהשיח הגישורי, פחות ’מה מגיע לי‘ ויותר ’מה נכון וטוב לכולנו, מה מוסכם עלינו, ומה יביא את כולנו מהר וביעילות אל היעד‘. טובת הילדים מקבלת בקו החשיבה הזה ביטוי באמצעות טובתם הכלכלית של הוריהם.
במסגרת הדיון על נושא טעון זה (אשר עליו ובגינו מתגלעים מרבית החיכוכים וחוסר ההסכמות) נבקש להגיע למספר תוצאות: א. אנו מבקשים להגיע לתוצאה שבה הילדים לא יחוו מעבר תדיר מבית בשפע לבית בחסר. ב. אנו מבקשים להגיע לתוצאה שבה הילדים לא יחוו הורה אחד מפנק ובעל יכולות כלכליות והורה שני בהישרדות ובחרדה כלכלית. ג. אנו מבקשים להגיע לתוצאה שבה לא ייווצר גירעון כלכלי בשני הבתים הנפרדים. ד. אנו מבקשים להגיע לתוצאה שבה שני ההורים יחוו עם הזמן שגשוג כלכלי, התפתחות אישית והגדלת ההכנסה במסגרת הזמן הפנוי החדש שנוצר להם. ה. אנו מבקשים להגיע לתוצאה שבה שני ההורים יתחילו את החודש פחות או יותר (פער של עד 5 אחוז) עם אותה הכנסה פנויה, אחרי שקוזזו ההוצאות הקבועות והוצאות הילדים הקבועות והשוטפות. ו. אנו מבקשים לדעת כי ההסכמות גמישות וכי כאשר חלים שינויים במציאות של מי מההורים, גם ההסכמות האלה גמישות לשינוי.
כך למשל, במידה והוצאות הילדים פחתו בשל סיום שנות השהות בצהרון אחרי הגן או בית הספר, מעבר של מי מההורים למגורים משותפים עם בן/בת זוג חדשים, תוספת הכנסה משמעותית קבועה למי מההורים, וכיו“ב שינויים במציאות היומיומית שלהם – לאפשר לאותם השינויים לבוא לביטוי גם במודל דמי האיזון והצמיחה אשר עליו חתמתם בהסכם. ז. אנו מבקשים להגיע לתוצאה של מינימום חיכוך בין ההורים על שאלות ונושאים כספיים בעתיד, הקשורה בעצמם או בילדים. ככל שהוודאות ההסכמית תגבר ומנגנונים לפתרון מחלוקות עתידיות יופיעו בו – כך יהיו ההורים פנויים לעסוק בנושאים החשובים באמת של חייהם. ח. אנו מבקשים להגיע לתוצאה של ערבות כלכלית רעיונית, מתוקף ההורות המשותפת, לכל מקרה עתידי שבו צד אחד קורס כלכלית כתוצאה מכוח עליון / מחלה חלילה / פיטורים או משבר אחר.
לא כל זוגות ההורים מצויים ברמת הקשר ושיתוף הפעולה שמאפשר בחירה במנגנון זה אבל הוא מוצע לכל זוג הפוקד את מרכז גישור אהוה. ט. אנו מבקשים להגיע לתוצאה שבה אין דיון חודשי קבוע בדבר ההוצאות של מי מכם על הילדים, אין בקשות החזרים מבוססי קבלות, אין הגשת דוחות אישיים זה לזה ודיווחים שיכולים להוביל להבערת גיצים ביניכם.
הליך גישור אהוה מבקש להשאיר אתכם נקיים מדיונים עתידיים אשר יש בהם כדי לעורר מחלוקות בחיי היומיום שלכם. י. כאשר ניתנת הסכמת ההורים על התוצאות המבוקשות שלעיל והבנה כי לשם אנו חותרים בקביעת דמי האיזון והצמיחה, כל הדיון מתקצר ואפילו נעשה, איך לומר, נעים וברוח טובה. מה גם, שאת השיח הזה אתם לוקחים עמכם מאותו הרגע ואילך. כך תוכלו להמשיך ולקיים שיחות על נושאים שבדרך כלל זוגות מתקוטטים עליהם, בצורה אפקטיבית ומעצימה לשניכם, ובעיקר לילדים.
לסיכום, הרווחה הכלכלית שלכם ההורים בימים שלאחר סיום קשר הנישואין היא קריטית ואנו מגדירים כמטרה משותפת את רצוננו בשגשוג כלכלי של שניכם.
הנוסחה המקורית והייחודית שפותחה במרכז גישור אהוה מסייעת רבות בבואנו לקבוע בהסכמה את דמי התשלום החודשי מהורה להורה, וזאת על מנת להבטיח כי לילדים לא יחסר, וכדי שאתם לא תחוו פערים משמעותייים אשר יותירו אחד מכם בקשיי הישרדות כלכליים, ואת הילדים לעבור הלוך וחזור מבית שופע לבית מצומצם.